اتصالات فشار قوی
اتصالات فشار قوی اتصالاتی هستند که برای متصل کردن خطوط لوله در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا فشار قوی به صنایع برق اشاره دارد ولی این اتصالات بیشتر در صنایع آب، نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرند. اتصالات فشار قوی از جنس فلزات مختلفی هستند و برای خطوط لوله ای مختلف مناسب هستند. از این اتصالات در صنایع زیادی استفاده می شود و به نوعی این اتصالات تکمیل کننده اصلی خطوط لوله هستند. در ادامه در خصوص انواع و کاربرد های اتصالات فشار قوی بیشتر توضیح خواهیم داد.
اتصالات فشار قوی دستهای از اتصالات صنعتی هستند که نقش مهمی در رشد صنایع مختلف از جمله نفت و گاز و پتروشیمی دارند. این اتصالات معمولا از فولاد و آلیاژ های خاص ساخته می شوند. این اتصالات به دلیل مقاومت و قدرت بسیار زیاد خود به این نام معروف شده اند. اتصالات فشار قوی در مدل ها و جنس های مختلفی در بازار موجود هستند که صاحبان صنایع بر اساس نیاز ها و کاربرد ها می توانند از میان آن ها به انتخاب بپردازند. در ادامه در خصوص انواع اتصالات فشار قوی و کاربرد های آن ها به شکل کامل توضیح خواهیم داد.
اتصالات فشار قوی چیست؟
اتصالات فشار قوی فولادی به اتصالات فورج یا آهنگری شده نیز معروفند. این اتصالات ر مدل های دنده ای و جوشی تولید می شوند. اتصالات فشار قوی در کلاس 3000 ، 2000 و 6000 تولید شده و اتصالات ساکت ولد نیز به صورت کلاس 3000 و 6000 موجود هستند. اتصالات فشار قوی کربن استیل استاندارد های مختلف و بسیار زیادی را دریافت نموده است و در گونه های متفاوتی همچون بوشن فشار قوی دنده ای، سه راهی فشار قوی دنده ای و زانو فشار قوی دنده ای و غیره تولید می گردند که در ادامه به توضیح انواع آن ها خواهیم پرداخت.
انواع اتصالات قوی از نظر جنس
اتصالات فشار قوی فولادی دندهای. اتصالات دنده ای با استفاده از دنده ها و یا همان رزوه به خطوط لوله کشی متصل می شوند. این اتصالات با استفاده از دنده ها به مانند پیچ به خط لوله متصل می شوند. نصب و باز کردن این مدل اتصالات فشار قوی بسیار راحت است اما به دلیل استفاده از دنده برای اتصال، امکان شکستگی و نشتی در این مدل اتصالات بسیار زیاد است. به همین جهت از اتصالات دنده ای در خطوط انتقال گاز استفاده نمی شود.
فشار قوی فولادی ساکت. مدل های ساکت و یا جوشی از لبه هایی صاف استفاده می کنند. با توجه به جنس اتصالات از جوش های مخصوص برای به هم جوش دادن اتصال و لوله استفاده می شود. در این مدل ها امکان نشتی و شکستگی اتصالات در حالت عادی وجود ندارد. تنها نکته منفی در خصوص استفاده از اتصالات فشار قوی جوشی زمان بر بودن نصب آن ها است که به جوشکاران ماهر نیاز دارد. برخی مدل های اتصال فشار قوی جوشی از ترکیب کربن و استیل به دست می آید.
اتصال فشار قوی فولادی گالوانیزه. مدل های گالوانیزه از فلز روی به عنوان پوشش روی اتصال استفاده می کنند. مدل های گالوانیزه می توانند به هر دو شکل دنده ای و یا جوشی مورد استفاده قرار گیرند. معمولا مدل های گالوانیزه همان مدل های فولادی هستند که با استفاده از پوشش فلز روی پوشانده می شوند بنابراین اتصال فشار قوی گالوانیزه در مقایسه با مدل های دیگر از مقاومت بالاتری بهره می برد.
انواع اتصالات فشار قوی فولادی بر اساس نوع کاربرد
اتصالات فشار قوی اگرچه تجهیزات بسیار کوچکی هستند، اما قلب صنایع انتقال سیالات محسوب می شوند. زیرا گاهی اوقات وجود یک زانویی در مسیر تجهیزات انتقال خط لوله باعث افزایش راندمان کار می گردد. در یک تقسیم بندی کلی می توان آنها را در دسته های زیر قرار داد.
زانویی فشار قوی
سه راهی فشار قوی
چپقی فشار قوی
مغزی فشار قوی
بوشن فشار قوی
تبدیل فشار قوی
مهره ماسوره فشار قوی
سوک ولت فشار قوی
تردولت فشار قوی
نیپل فشار قوی
فلنجی فشار قوی
کاربرد اتصالات فشار قوی در صنایع
امروزه در صنایع گوناگون به خصوص صنایع نفت و گاز، نیاز به جا به جایی سیال به وفور احساس می شود. از آنجا که جا به جایی این سیالات همواره با فشار زیادی همراه است، این نیاز وجود دارد که از اتصالات فشار قوی در هدایت جریان سیالات بهره ببریم. همانطور که میدانید در اثر حرکت سیال با فشار بالا، درجه حرارت سیال نیز افزایش پیدا می کند. از این رو اتصالات فشار قوی باید در برابر حرارت نیز از خود مقاومت نشان دهند. به همین جهت از اتصالات فشار قوی فولادی و یا گالوانیزه برای انتقال سیالات مختلف استفاده می شود. در ادامه به صنایعی که معمولا از این اتصالات استفاده می کنند اشاره خواهیم کرد.
صنایع نفت و گاز
صنایع آب و فاضلاب
صنایع مواد غذایی
صنایع پتروشیمی
صنایع پلاستیک
صنایع دارویی
ویژگی اتصالات فشار قوی
سیکل فشار. این ویژگی در صنایعی همچون نفت و گاز مورد بررسی دقیق قرار می گیرد. چرا که این دسته از سیالات فشار سیکل مانند و متناوبی را به اتصالات صنعتی وارد می کنند.
سیکل حرارت. از آنجایی که در هنگام جابه جایی سیالاتی همچون نفت و گاز، درجه حرارت به طور متناوب تغییر می کند، باید مورد بررسی قرار بگیرد.
خصوصیات فنی اتصالات فشار قوی
اتصالات صنعتی فشار قوی اغلب به صورت مخروطی و رشته ای هستند تا به این شکل مقاومت بیشتری را در هنگام عبور سیال از خود نشان دهند. همانطور که گفته شده به دلیل وجود سیکل حرارتی، بررسی مشخصه دما از اهمیت بالایی برخوردار است. بازه کاری دمای این اتصالات صنعتی از منفی ۲۵۲ درجه سانتیگراد تا ۶۴۹ درجه سانتیگراد است. به طور کلی برای انتقال سیالات در ساختار اتصالات فشار قوی از جنس های گوناگون متناسب با کاربرد مورد استفاده قرار می گیرد. ابعاد و اندازه هایی که برای این اتصالات صنعتی در نظر می گیرند شامل ۱/۸ اینچ، ۱/۴ اینچ، ۳/۸ اینچ، ۹/۱۶ اینچ و ۱ اینچ است. به طور کلی بسته به نوع طراحی اتصالات فشار قوی، این اتصالات صنعتی قادر هستند تا فشاری معادل ۱۵۰۰۰۰ پوند بر اینچ مربع را تحمل کنند.